Hoe wordt mijn Office 365 data beveiligd?

Geef virussen geen schijn van kans

Alex aan het werk banner

Uw Office 365 data wordt standaard beveiligd tegen virussen, zoals malware en ransomware. Toch adviseert Microsoft om zelf ook maatregelen te nemen. Ons advies? Houd het heft in eigen handen met een backup.

Malwarebeveiliging

Malware is software die computersystemen verstoort, binnendringt of gevoelige informatie verzamelt. 

Office 365 gebruikt een virusdetectieprogramma voor bestanden die u laadt in SharePoint, OneDrive en Teams. Het programma bepaalt of een bestand mogelijk een virus bevat. Voldoet het aan een aantal voorwaarden, dan wordt het gescand. Niet alle bestanden worden dus gescand. Is er daadwerkelijk sprake van een virus? Dan wordt het bestand gemarkeerd.

Eind goed, al goed? Niet helemaal. Microsoft adviseert om zelf ook antivirussoftware te installeren, te onderzoeken en implementeren. En controleer of de standaard beveiligingsinstellingen wel aanstaan. Data blijft uw verantwoordelijkheid.

Ransomwarebeveiliging

Ransomware zorgt voor versleuteling van bestanden en vergrendeling van computerschermen. Het beperkt uw toegang. 

Microsoft geeft aan dat uw e-mail beveiligd wordt tegen ransomware. Het is wel aan te raden om zelf extra maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door medewerkers te informeren of bepaalde bestandstypen te blokkeren.

Ransomware werkt bij lokaal opgeslagen bestanden. Office 365 is een online systeem. Dat zou goed moeten gaan, toch? Niet helemaal. Vaak worden Office 365 bestanden ook lokaal gesynchroniseerd. Zodat u ook een mapje op uw computer heeft staan. Die bestanden zijn gewoon vatbaar voor ransomware.

Als dat gebeurt, vragen cybercriminelen vaak veel losgeld om uw bestanden terug te krijgen. Heeft u dan verloren?

Het heft in eigen handen

Niet als u een goede backup hebt. Microsoft maakt zelf backups van Office 365. Voor veel bedrijven is dat alleen niet voldoende. Daarom maakt BackupMyOffice365 automatische backups van Office 365. U houdt zelf de controle over uw data en kunt er met een gerust hart vanuit gaan dat al uw bestanden veilig bewaard worden. Verwijderde bestanden kunt u gewoon weer terughalen. En die virussen? Die hebben geen schijn van kans.

Advies nodig of even kennismaken?

Ik help u graag met het maken van de juiste keuze voor uw organisatie.


mike niekerk

Mike Niekerk

Bel me direct